Автор: Михаела Михайлова  Ситуацията у нас отново е напечена. Политическа криза,

...
Автор: Михаела Михайлова 
Ситуацията у нас отново е напечена. Политическа криза,
Коментари Харесай

Не си истински българин, ако като дете ….

Автор: Михаела Михайлова 

Ситуацията у нас още веднъж е напечена. Политическа рецесия, заприказва се още веднъж за ковид, произшествия и какво ли още не. Засипват ни с отрицателни вести всеки ден. А въпреки всичко е лято…

Колегите от постоянно търсят най-интересните места, на които да ви пренесат, с цел да може да се откъснете от злободневните проблеми. Тази беше и повода да пуснат в страницата си във Фейсбук един шеговит пост, който носеше заглавието: „ Не си българин, ако…. “. В него се включиха доста консуматори – над хиляда коментара.

Затова, взехме решение да съберем най-забавните от тях в една публикация, с цел да може повече хора да се върнат обратно в детските си години и да се посмеят.

Като деца на 90-те, да, към този момент гонещи 30 години, ние живяхме в едно магично време. Много по друго от днешното. Вярвам и вие помните дребните странни неща, които правехме тогава. Странни за децата, родени след 2000 година, несъмнено. За нас – ежедневни игри и закачки.

С какво да стартираме, в случай че не с игрите, обичани на всички. Ластик, въже, дама, стражари и апаши – запитвам се децата в този момент дали са чували за тях, или е нещо отминало и от дълго време забравено. А, да и карането на колело, само че не какво да е, а Балканче хаха.

Не си българи, в случай че като дете..

„ Не си карал Балканче “ , написа наша последователка във Фейсбук.

“Не си пълнил бутилка от веро с вода и не си се пръскал с другите деца ” ни подсеща друга дама. Е, това си беше класика.

Бас ловя, че това се е случвало и на вас. След игра пред блока, прибираш се изпотрошен, с кални обувки и следващата рана, а родителите ти – „ вашите не са те претрепали, `щото си се претрепал “ – както написа различен консуматор.

„..ако не си ял джанки, не си играл федербал национална топка, и ластик “ не си никакъв българин, в случай че не си крал джанки, дуди или череши от съседа, както ни споделя следващия човек във Фейсбук.

„ Не си играл на ластик, не си ял пердах, не си ял филия с олио и шарена сол, не си играл на фунийки, не си си купувал семки по 10 ст. “ С този коментар считам, че е време да се пренесем и към деликатесите на нашето детство. Прости, само че извънредно вкусни.

Признавам си, като дете, прекарало детството си на село – най обичах да си похапвам домати и краставици, откъснати от бабината градина. А помните ли какво е „ мечка “ – самун и сирене, „ смачкани в ръката “. Сега може би ще стресна децата, само че помните ли яйцата на вестник? Обожавах ги!

Не си българин, в случай че като дете….

„ Не си правил кюфтета от тиня! “ имаше и малко по разнообразни гозби, които сами приготвяхме….

„ Не си ял топъл самун платен от фурната и си донесъл у дома половината. “ Благодаря на този консуматор, че ми напомни този популярен мирис. Когато глутена не беше нездравословен и всички си хапвахме апетитен, одеве изпечен самун.

„ Не си ял филия с лютеница „ . Aз бих добавила и сирене.

„ Не си ял селски сладолед - чушка пълнена със сирене. „ . Класика, без която не може.

„ Не си ял циганска баница “ . И в това няма нищо расистко, в противен случай – това беше по-добрата баница, най-малко съгласно мен. Но уви към този момент и хлябът, и олиото са изключени от менюто ни. Къде тъй като за „ нездравословни “, къде тъй като са прекомерно скъпи.

„ Не си ял пердах на срички “. Използвам този паметен коментар, с цел да мина към други забавни интензивности, които имахме през 90-те и малко по-късно. А какво е „ пердах на срички “ – оставям на вас да обясните на децата си.

„ Не са те викали през терасата да се прибираш. “ Обзалагам се, че това е най-лошият спомен на всяко дете. Играеш си сладко, сладко пред блока. В компанията на още 30 деца и чуваш прочут глас. Майка ти крещи с цялостно гърло от терасата – „ Прибирай сееее “ или „ Вечерята е готовааа “. Кажете не е ли по този начин?

„ Не си попълвал Лексикон “. Е, по какъв начин ще кажеш на индивида, който харесваш, в случай че не посредством тази магична тетрадка, наречена лексикон.

„ Не си виквал с цялостно гърло, зинал нагоре към прелитащ аероплан да дава газ за Бургас. Чудя се децата в Бургас, къде ли са го пращали “. Чудесен въпрос от консуматор и аз се чудех същото.

„ Не си носил ключа от у дома на врата (на ластик) “ . Това подухва спомени… майка ми ме „ биеше на срички “ след всеки загубен ключ, за това бях горделив притежател на подобен ластик за врата.

„ Не си бил отдалечено на тв приемник Електрон „ . Какво знаят днешните деца за поправянето на електроуредите.Едно време, удариш два пъти по тв приемника и картината още веднъж се появи. Не знам за вас, само че аз бях персоналното отдалечено на татко ми, сменях каралите, намалях звука (от тв приемника, схваща се).

„ Не си се къпал с вода от безоблачен бойлер лятото. “. Предполагам с това ще шашнем доста хора.

Ще завърша това завръщане в предишното с обичаните ни сбирки. Вероятно и вие сте имали такива.

„ Не си събирал станиоли от шоколад, салфетки и картинки от дъвки “.

Бонус история от преди три / четири години. Важно е да загатна, че съм на 27 години. Но когато майка ми изрече тези думи ме заболя сърцето.

Все още вардя, на тавана, сбирката си от салфетки – прилежно събрани и опаковани за генерации наред.

Гореща лятна вечер, майка ми пържи тиквички, приказваме си сладко и пием вино на терасата. Тогава тя изрече най-ужасните думи „ нямам салфетки, които да сложа на масата, качи се да донесеш от тези на тавана.. “. Тези от вас, които към момента пазят този благ спомен от детството си ще схванат тъгата ми в този миг.

Но това не беше краят. Отворих кутията, взех най-грозните и повтарящите екземпляри, когато открих, че това не е първият случай, в които фамилията ми е злоупотребявалото с тази неповторима колекция….

Е, пораснали деца, с това поставям завършек на тази публикация. Надявам се да сте се позабавлявали и да сте останали с едно такова носталгично, замечтано и леко носталгично възприятие, какво имам и аз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР